Tel Drum încă nu se poate dizolva și nu poate intra în insolvență. Când e anunțată decizia finală în dosarul de corupție din fieful lui Liviu Dragnea

Tel Drum încă nu se poate dizolva și nu poate intra în insolvență. Când e anunțată decizia finală în dosarul de corupție din fieful lui Liviu Dragnea
Tribunalul București / Sursa: Mediafax Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 22/07/2022, 13:07

Tribunalul București a decis, joi, prelungirea aplicării interdicției pentru societatea Tel Drum de a iniţia procedura de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice. Este măsură cerută de procuri în momentul în care societatea din Teleorman – care este vizată și de un al doilea dosar altări de fostul premier Liviu Dragnea – a încercat dinzolvarea după de a aflat că are calitatea de suspectă într-o anchetă a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, acum aproximativ cinci ani și jumătate.

Instanța pe rolul căreia de află primul dosar în care este vizată compania Tel Drum a decis, joi, că acesta încă nu se poate dizolva și nu poate intra în insolvență, potrivit publicației Știripesurse.ro.

Este vorba de o decizie la un termen intermediar în procesul privind infracțiuni de coruție, pentru care s-a stabilit, în 24 iunie, termen pentru deliberare şi pronunţare la data de 18 august 2022.

„În temeiul art. 493 al. 4 C.p.p. menţine măsura preventivă a interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice prev. de art. 493 al. 1 lit. a C.p.p., luată faţă de inculpata S.C. TEL DRUM S.A. (cu sediul în mun. Alexandria, str. Libertăţii – prelungire, nr. 458 Bis, judeţul Teleorman, CUI 2695680). Prezenta încheiere se comunică la O.N.R.C, precum şi la Tribunalul Teleorman, Secţia Civilă. In baza art 275 alin 3 c.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 24 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21.07.2022”, a stabilit Tribunalul București în acest dosar.

Traseul deciziei

Procurorii DNA – Secția Judiciară Penală au solicitat încă din ianuarie 2018 Tribunalului București luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice S.C. Tel Drum S.A. ori, după caz, suspendarea acestor proceduri în situația în care, la data judecării prezentei cereri, acestea au fost deja inițiate.

S.C. Tel Drum S.A. a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în 27 decembrie 2017.

Potrivit DNA, în 17 ianuarie 2017 s-a adus la cunoștință S.C. Tel Drum S.A., prin reprezentat, calitatea de suspectă și dispunerea măsurilor asigurătorii în cauză și tot la data de 17 ianuarie 2017, pe rolul Tribunalului Teleorman s-a înregistrat solicitarea debitorului Tel Drum SA Alexandria de deschidere a procedurii insolvenței, cererea având termen la data de 29 ianuarie 2018.

Cererea procurorilor adresată Tribunalului București a fost formulată, potrivit comunicatului oficial, pentru că SC Tel Drum SA a solicitat deja deschiderea procedurii de insolvență, ceea ce creează riscul lichidării și radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât aceasta să nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, se consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfășurare a procesului penal.

În acest dosar, în care Tel Drum a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, procurorii au stabilit că o sumă de peste 4,8 milioane de lei reprezintă o cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.

Potrivit rechizitoriului DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.

La data de 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunțul de achiziție de bunuri (stația mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câștigătoare firma WFA Impex SRL.

După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

Trei capete de acuzare pentru Liviu Dragnea

Ulterior, DNA anunța, în iunie 2020, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul premier Liviu Dragnea într-un dosar în care inculpată este și societatea tel Drum, persoană juridică față de care începuseră urmărirea penală încă din august 2017 și care a fost trimisă în judecată în decembrie 2017.

În acest al doilea dosar în care este vizată Tel Drum, prejudiciul estimat de procurori este de peste 31,3 milioane de lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firmă în calitate de câștigătoare a unor contracte publice de lucrări.

Potrivit comunicatului oficial, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea este urmărit penal pentru mai multe infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,
  • instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.

Potrivit DNA, în cauză s-a dispus punerea mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane care la data faptelor erau funcționari în cadrul Consiliului județean Teleorman și față de administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu și evaziune fiscală.

De asemenea, în acest dosar separat de cel din 2017, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata persoană juridică SC Tel Drum SA, pentru următoarele infracțiuni:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
  • două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța procurorilor din 2020 se arata că, în cauză, există date și probe care conturează că inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit procurorilor DNA, sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

Anchetatorii au arătate în ordonanță că SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.

Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 de kilometro de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

Astfel, potrivit DNA, în acest context, în calitate de reprezentant al CJ Teleorman, Liviu Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.

În mod similar, susțin procurorii anticorupție, în calitate de reprezentant al CJ Teleorman, Liviu Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câștige și contractul de reabilitare a peste 50 de kilometri din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

„În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației. De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului”, a transmis DNA.

Conform estimărilor anchetatorilor cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:

  • 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,
  • 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506.

Astfel, însumat, prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Un nou proiect al Guvernului
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
„De ce, Doamne, mi-ai luat sensul vieții?” Igor Cuciuc, distrus de durere după ce și-a...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Inteligența Artificială Generală este aici! Descoperirea făcută de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din...